ładowanie...

Burger wołowy z pikantną salsą i serem

Burger wołowy z pikantną salsą i serem

Burger wołowy z pikantną salsą i serem

Średni

Obiad
Kolacja

Na ciepło

Niewegetariański

SKŁADNIKI

300 g mielonej wołowiny (z antrykotu, rostbefu lub łopatki)
Ser w plastrach Hochland Burger&Toast
2 bułki grahamki
Sól morska
Świeżo mielony pieprz
Odrobina mąki
Tłuszcz do smażenia (olej ryżowy)
Opcjonalnie kilka listków ulubionej sałaty

Salsa:
1 średniej wielkości pomidor
1/2 małej cukinii
1/2 małej papryki żółtej
1 mała szalotka
1 mała papryczka chili
Sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki
Odrobina oliwy
Łyżeczka musztardy dijon
Sól i pieprz do smaku
Posiekane zioła, np. szczypiorek, kolendra, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Burgery:

Z mięsa uformuj dwa burgery (niezbyt wysokie i dość duże, z lekkim wgłębieniem na środku – burgery skurczą się podczas smażenia), oprósz solą, pieprzem i mąką. Na gorącej, żeliwnej patelni rozgrzej mocno olej, smaż burgery około 2,5 minuty z każdej strony, obracając je co 30 sekund. Na usmażonym mięsie połóż gruby plaster sera Hochland Burger&Toast. Trzymaj pod przykryciem około 2 minuty do momentu aż ser delikatnie się roztopi. Zdejmij z patelni i odstaw. Bułkę przekrój na pół, spód wyłóż sałatą, na niej ułóż burgera z serem, a na nim porządną porcję salsy. Przykryj wierzchem bułki.

 

Salsa: 


Pomidora, cukinię i żółtą paprykę pokrój w małą kostkę (z pomidora usuń gniazda nasienne). Szalotkę i chili drobno posiekaj, dodaj z resztą składników do warzyw, wymieszaj i odstaw.

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy