ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Średni
Obiad
Kolacja
Na ciepło
Wegetariański
4 plastry sera żółtego Gouda wędzona Hochland
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250 g mąki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
200 g pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
80 g pstrąga wędzonego
4 gałązki rozmarynu
Oliwa z oliwek
Drożdże rozrobić i przełożyć do kubka, następnie dolać 50 ml ciepłej wody (ewentualnie mleka). Dodać pół łyżeczki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól. Następnie dodać łyżkę oliwy z oliwek, drożdże oraz pozostałą część ciepłej wody. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić, najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut (aż stanie się elastyczne). Następnie wałkować do uzyskania kwadratu 30×30 cm i wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Następnie należy – za pomocą palców – wykonać w cieśnie delikatne zgłębienia i ułożyć w nich połówki pomidorów. Całość posypać liśćmi rozmarynu, solą morską i paskami sera żółtego Gouda wędzona Hochland. Skropić oliwą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 200 st. Po upieczeniu na gorącą foccacię położyć pstrąga wędzonego.
smacznego