ładowanie...

Lasagne z batatami (zamiast makaronu) i soczewicą z serem Burger&Toast

Lasagne z batatami (zamiast makaronu) i soczewicą z serem Burger&Toast

Lasagne z batatami (zamiast makaronu) i soczewicą z serem Burger&Toast

Średni

Obiad

Na ciepło

Wegetariański

SKŁADNIKI

1 kg batatów

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

600 g pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej

200 ml wody

120 g soczewicy czerwonej

1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Opakowanie sera żółtego Hochland Burger&Toast

Masło do posmarowania formy

Na beszamel:

40 g masła

2 łyżki mąki

450 ml mleka

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w wysokiej patelni. Po chwili dodajemy przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili dorzucamy suchą soczewicę oraz pomidory lub passatę i wodę. Gotujemy około 20-25 minut aż soczewica zmięknie i wchłonie płyn.

W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo mleko. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gotujemy do czasu, aż masa stężeje i będzie aksamitna pamiętając o ciągłym mieszaniu.

Bataty obieramy i kroimy w kilkumilimetrowe plasterki. Blaszkę o wymiarach 25cm / 20 cm smarujemy masłem. Na spód wykładamy warstwę batatów – jeden plaster obok drugiego. Na to 3-4 łyżki beszamelu. Rozsmarowujemy. Na to chochlę sosu z soczewicą, znowu bataty, beszamel, sos i postępujemy tak do wykończenia składników. Na ostatnią warstwę batatów wylewamy resztę beszamelu i układamy plastry sera Burger&Toast.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut. Lekko studzimy i kroimy na porcję.

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy