ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Średni
Obiad
Na ciepło
Wegetariański
1 kg batatów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
600 g pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej
200 ml wody
120 g soczewicy czerwonej
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Opakowanie sera żółtego Hochland Burger&Toast
Masło do posmarowania formy
Na beszamel:
40 g masła
2 łyżki mąki
450 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w wysokiej patelni. Po chwili dodajemy przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili dorzucamy suchą soczewicę oraz pomidory lub passatę i wodę. Gotujemy około 20-25 minut aż soczewica zmięknie i wchłonie płyn.
W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo mleko. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gotujemy do czasu, aż masa stężeje i będzie aksamitna pamiętając o ciągłym mieszaniu.
Bataty obieramy i kroimy w kilkumilimetrowe plasterki. Blaszkę o wymiarach 25cm / 20 cm smarujemy masłem. Na spód wykładamy warstwę batatów – jeden plaster obok drugiego. Na to 3-4 łyżki beszamelu. Rozsmarowujemy. Na to chochlę sosu z soczewicą, znowu bataty, beszamel, sos i postępujemy tak do wykończenia składników. Na ostatnią warstwę batatów wylewamy resztę beszamelu i układamy plastry sera Burger&Toast. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut. Lekko studzimy i kroimy na porcję.
smacznego