ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Łatwy
Śniadanie
Kolacja
Na ciepło
Wegetariański
1 opakowanie sera żółtego Edamskiego Hochland
400 g ciasta francuskiego (gotowe)
2 jajka
40 g migdałów
40 g orzechów włoskich
40 g pistacji
400 g czerwonej cebuli
40 g masła
100 ml czerwonego wina
60 g miodu
1 sztuka małego chilli
2 gałązki rozmarynu
Sól
Pieprz
Czerwoną cebulę pociąć w piórka, dodać sól i smażyć na maśle przez ok. 5 minut. Następnie dodać pociętą papryczkę chilli, rozmaryn, miód, podlać winem i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, pociąć na kwadraty 10×10 cm. Na kwadratach ułożyć ser oraz połowę uprażonych (a wcześniej posiekanych) migdałów, orzechów i pistacji.
Uformować roladki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pozostałą częścią orzechów i pistacji. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 12-15 minut (do uzyskania złotego koloru).
Paluszki podać z konfiturą z czerwonej cebuli.
smacznego