ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Średni
Obiad
Kolacja
Na ciepło
Niewegetariański
1 opakowanie sera Hochland Gouda
1 opakowanie szynki prosciutto
1 garść oliwek czarnych
1 garść oliwek zielonych
2 łyżki kaparów
6 pomidorków cherry
200 g passaty pomidorowej
Ciasto na pizzę:
300 g mąki „00”
3/4 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody
Świeże drożdże kruszymy na małe kawałki, zalewamy 2-3 łyżkami ciepłej wody. Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą.
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto i powoli dodajemy ciepłą wodę – ok. 200 ml, zagniatamy ręcznie przez 4-5 minut. Kiedy ciasto jest miękkie i elastyczne, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozciągamy w dłoniach, tworząc okrąg. Ciasto smarujemy cienką warstwą passaty pomidorowej. Dodajemy ser, pomidory, oliwki, kapary i szynkę.
Nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę – minimum to 220 stopni (z termoobiegiem) lub 240 stopni w piekarniku z opcją „góra-dół”.
Gotową pizzę posypujemy listkami bazylii.
smacznego