ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Średni
Obiad
Kolacja
Na ciepło
Wegetariański
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 pełna łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
Passata pomidorowa
1 łyżka oliwy z oliwek
Suszone oregano
Sól, pieprz, cukier
Dodatki:
Ser żółty Gouda Hochland
Pomidorki koktajlowe
Szynka parmeńska
Rukola
Ciasto:
Drożdże rozpuść w 60 ml ciepłej wody, dodaj cukier i trzy łyżki mąki, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszaj z solą, drożdżami, oliwą i resztą ciepłej wody. Wyrób ciasto i odstaw na godzinę.
Sos pomidorowy:
Zagotuj wszystkie składniki, odczekaj do ostygnięcia.
Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i posmaruj sosem. Ułóż ser żółty Gouda Hochland, szynkę parmeńską, pomidorki. Włóż do nagrzanego do 250 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 10 minut z góry i z dołu. Na koniec posyp wierzch rukolą.
smacznego