ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Trudny
Obiad
Kolacja
Na ciepło
Niewegetariański
Chili con carne:
500 g wołowiny mielonej
2 łyżki oleju
1 cebula biała
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka kakao
300 g pomidorów krojonych w puszce
1 łyżka przecieru pomidorowego
100 g kukurydzy konserwowej
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
5 placków tortilli
2 opakowania sera Burger&Toast
Garść posiekanego szczypiorku
200 g kwaśnej śmietany
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju na głębokiej patelni. Dodaj mięso i smaż kilka minut do zarumienienia. Następnie dodaj przyprawy, posiekaną papryczkę chili i kakao. Mieszaj i smaż kilka minut. Dodaj pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przecier i duś około 40 minut na małym ogniu (pomidory muszą znacznie odparować). Na koniec dodaj kukurydzę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Nagrzej patelnię grillową lub opiekacz. Ułóż jeden placek tortilli, na połowie placka połóż ser Burger&Toast, na to dodaj kilka łyżek farszu chili con carne. Następnie znów dodaj plastry sera i złóż placek na pół. Grilluj z każdej strony kilka minut do czasu aż ser się rozpuści i tortilla będzie chrupiąca. Postępuj tak kolejno z następnymi plackami tortilli. Quesadillę pokrój na trójkąty. Posyp szczypiorkiem i podaj z kwaśną śmietaną.
smacznego