ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Średni
Obiad
Kolacja
Na ciepło
Wegetariański
2 cukinie
2-3 ząbki czosnku
Szpinak mrożony rozdrobniony (100-150g)
250 g ricotty
Garstka listków bazylii
Pomidorki koktajlowe
Sos pomidorowy
Ser żółty Hochland Gouda
Sól, pieprz
Wyłóż szpinak na patelnię, poczekaj aż się rozmrozi. Po odparowaniu wody dodaj wyciśnięty czosnek i sól, chwilę podsmażaj, często mieszając. Przełóż do miski do ostudzenia. Cukinię wyszoruj. Z całej długości cukinii ścinaj obierakiem cienkie, możliwie szerokie pasy, z czterech stron, dopóki nie zobaczysz pestek.
Przestudzony szpinak wymieszaj z ricottą i posiekaną bazylią, dodaj pieprz. Na środku wyłóż trochę nadzienia i złóż ravioli. Jedno ravioli to 4 paski: 2 w pionie, 2 w poziomie, w kształcie plusa. Jeśli coś wystaje poza naczynie, zagnij. Złożone Ravioli wyłóż na naczynie żaroodporne pokryte warstwą sosu pomidorowego.
Przykryj wszystko serem, dorzuć pomidorki koktajlowe i piecz w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Ser powinien się zarumienić, a pomidorki pomarszczyć. Gotowe!
smacznego