ładowanie...

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta

Średni

Obiad
Kolacja

Na ciepło

Wegetariański

SKŁADNIKI

2 cukinie
2-3 ząbki czosnku
Szpinak mrożony rozdrobniony (100-150g)
250 g ricotty

Garstka listków bazylii

Pomidorki koktajlowe
Sos pomidorowy
Ser żółty Hochland Gouda
Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Wyłóż szpinak na patelnię, poczekaj aż się rozmrozi. Po odparowaniu wody dodaj wyciśnięty czosnek i sól, chwilę podsmażaj, często mieszając. Przełóż do miski do ostudzenia. Cukinię wyszoruj. Z całej długości cukinii ścinaj obierakiem cienkie, możliwie szerokie pasy, z czterech stron, dopóki nie zobaczysz pestek.

Przestudzony szpinak wymieszaj z ricottą i posiekaną bazylią, dodaj pieprz. Na środku wyłóż trochę nadzienia i złóż ravioli. Jedno ravioli to 4 paski: 2 w pionie, 2 w poziomie, w kształcie plusa. Jeśli coś wystaje poza naczynie, zagnij. Złożone Ravioli wyłóż na naczynie żaroodporne pokryte warstwą sosu pomidorowego.

 

Przykryj wszystko serem, dorzuć pomidorki koktajlowe i piecz w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Ser powinien się zarumienić, a pomidorki pomarszczyć. Gotowe!

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy