ładowanie...

Roladki z bakłażana z mięsem wołowym i serem  posypane granatem

Roladki z bakłażana z mięsem wołowym i serem posypane granatem

Roladki z bakłażana z mięsem wołowym i serem  posypane granatem

Średni

Obiad

Na ciepło

Niewegetariański

SKŁADNIKI

2 spore bakłażany

4 łyżki oliwy

Opakowanie sera żółtego Hochland tylżyckiego

1 łyżka oleju

1 cebula

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

300 g mięsa mielonego wołowego

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka papryki słodkiej

Szczypta chili

Sól, pieprz

150 g pestek granatu

Opcjonalnie:

Świeży szpinak do podania

Koperek do posypania

PRZYGOTOWANIE

Na patelni podsmażamy cebulkę na oleju, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, a po chwili mięso i przyprawy. Dusimy 10 minut, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W międzyczasie bakłażany kroimy na 2-4 milimetrowe plastry wzdłuż. Układamy na blaszce, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w 180*C 15 minut.

Na każdy plaster upieczonego bakłażana układamy 1/2 plastra sera, na to po 1-2 łyżki mięsnego farszu i zwijamy  w roladkę. Postępujemy tak do wykończenia składników. Posypujemy całość pestkami granatu.

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy