ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Średni
Obiad
Na ciepło
Niewegetariański
2 spore bakłażany
4 łyżki oliwy
Opakowanie sera żółtego Hochland tylżyckiego
1 łyżka oleju
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
300 g mięsa mielonego wołowego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki słodkiej
Szczypta chili
Sól, pieprz
150 g pestek granatu
Opcjonalnie:
Świeży szpinak do podania
Koperek do posypania
Na patelni podsmażamy cebulkę na oleju, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, a po chwili mięso i przyprawy. Dusimy 10 minut, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W międzyczasie bakłażany kroimy na 2-4 milimetrowe plastry wzdłuż. Układamy na blaszce, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w 180*C 15 minut.
Na każdy plaster upieczonego bakłażana układamy 1/2 plastra sera, na to po 1-2 łyżki mięsnego farszu i zwijamy w roladkę. Postępujemy tak do wykończenia składników. Posypujemy całość pestkami granatu.
smacznego