ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Średni
Śniadanie
Kolacja
Na ciepło
Wegetariański
Naleśniki:
1 szklanka białej mąki gryczanej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody lekko gazowanej
1/2 szklanki soku z buraka
2 łyżki roztopionego masła
Szczypta soli
Dodatkowo:
1 opakowanie sera w plastrach Hochland Tylżycki
4 jajka
1 łyżka oleju
4 plastry dobrej jakości wędliny
Garść szczypiorku
Do miski wsyp mąkę gryczaną i sól, wlej mleko, wodę oraz sok z buraka i 2 łyżki stopionego masła. Zmiksuj całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstaw na 30 minut.
Rozgrzej patelnię, lekko posmaruj masłem, wylewaj po chochli ciasta, rozlewaj na boki i smaż naleśniki z obu stron.
Na nieprzywierającej patelni przygotuj jajka sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Na naleśniku ułóż po plasterku sera i szynki. Ułóż jajko, załóż każdy z 4 boków i posyp szczypiorkiem.
smacznego