ładowanie...

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Średni

Obiad
Kolacja

Na ciepło

Niewegetariański

SKŁADNIKI

1 opakowanie sera Hochland Tylżycki
1 opakowanie wędzonego łososia
3 łodygi selera naciowego
Pół dużej papryki czerwonej
1 mała cukinia
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 czerwone chilli
2 jaja
250 g śmietanki kremówki
1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
1 łyżeczka pieprzu czarnego

 

 

Ciasto na tartę:
250 g mąki
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli himalajskiej (drobnej)
2 jajka

PRZYGOTOWANIE

Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę masło i sól. Zagniatamy, dodajemy roztrzepane jajko i ponownie łączymy składniki. Gładką kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

 

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat, oprószamy mąką i rozwałkowujemy.

Gotowe, rozwałkowane ciasto wkładamy do formy i dociskamy. Ciasto dziurkujemy widelcem i wykładamy folią aluminiową. Obciążamy je, wysypując surową fasolę, dzięki czemu spód tarty nie podniesie się do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni, zdejmujemy folię z fasolą.

 

Warzywa kroimy na drobno, przekładamy do podpieczonej tarty, jajka mieszamy dokładnie z kremówką, następnie doprawiamy solą i pieprzem i całość zalewamy. Dodajemy plastry łososia i plastry sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy