ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Trudny
Obiad
Kolacja
Na ciepło
Wegetariański
Ciasto:
250 g mąki
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Nadzienie:
1 kg pomidorów
125 g sera mozzarella
125 g sera żółtego Maasdamer Hochland
2 jajka
Śmietanka kremowa 30%
2 łyżeczki suszonego oregano
Zacznij od ciasta. Mąkę, masło, sól oraz jajko szybko połącz w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Formę na tartę posmaruj masłem. Odkrój 1/3 ciasta i włóż je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkuj. Zawiń ciasto na wałek i tak przenieś je do formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, podziurkuj je widelcem. Następnie wstaw ciasto do lodówki na pół godziny do czasu aż się schłodzi i zesztywnieje.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Formę z ciastem (dno i boki) okryj folią aluminiową. Na wierzch wsyp suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadź je po całej powierzchni tarty (dzięki temu ciasto pozostanie płaskie podczas wyrastania).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie ściągnij folię i piecz jeszcze przez 10 minut.
Ser żółty Hochland pokrój w cienkie paseczki. Do szklanki o pojemności 250 ml wbij jajko i dodaj śmietankę. Dosyp sól, czarny pieprz, oregano, roztrzep widelcem, następnie wymieszaj z serem. Mieszankę wylej na upieczone ciasto kruche, na wierzch rozłóż plasterki pomidorów i wycięte z ciasta kruchego plasterki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz tartę 20 minut – aż zetnie się jajko. Gotowe!
smacznego