ładowanie...

Wegetariańska mini-pizza


Wegetariańska mini-pizza


Wegetariańska mini-pizza


Średni

Obiad
Kolacja

Na ciepło

Wegetariański

SKŁADNIKI

Ciasto:
400 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
3 dkg drożdży
2-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju
Pół łyżeczki soli
1 łyżka stołowa cukru

 

 

Dodatki:
Pieczarki

Ser żółty Maasdamer Hochland
Sos pomidorowy
Świeże listki bazylii

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj większość mąki z drożdżami rozdrobnionymi w odrobinie wody, cukru i oliwy. Mieszaj ciasto, dodając wodę. W trakcie wyrabiania dodaj rozpuszczoną w wodzie sól. Po 20 minutach zagniatania, uformuj ciasto w kulkę i powierzchownie natnij, aby ułatwić wyrastanie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

 

Z ciasta uformuj 4 placki wielkości talerzyka śniadaniowego. Następnie posmaruj je lekko pikantnym sosem pomidorowym, poukładaj plasterki sera żółtego Hochland, dodaj wcześniej pokrojone pieczarki i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy