ładowanie...

Wegetariańska pizza z pesto

Wegetariańska pizza z pesto

Wegetariańska pizza z pesto

Średni

Obiad
Kolacja

Na zimno

Wegetariański

SKŁADNIKI

Ciasto:
80 g mąki razowej
80 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
100 ml wody
Łyżeczka oliwy (plus odrobina do wysmarowania naczynia)

Pesto:
Pęczek bazylii
Oliwa z oliwek
70-100 g dowolnego twardego sera (zależy jak lubicie)
Garść orzechów pinii albo nerkowca
2 ząbki czosnku

 

Dodatki:
Opakowanie sera Gouda Hochland
Dwie garści jarmużu
Jedna mała cukinia

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj obie mąki z solą, cukrem i drożdżami. Dolej 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody i łyżeczkę oliwy. Całość wyrób na masę, wyłóż na oprószony mąką blat i ugniataj aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj i poczekaj aż podwoi objętość.

Pesto: Liście bazylii przełóż do wysokiego naczynia, zalej oliwą (1 cm ponad liście), dodaj utarty ser, posiekane orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zblenduj. Pesto powinno być gęste, ale płynne, więc dolej oliwy, jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto przełóż na blat, rozwałkuj, wysmaruj pesto, rozrzuć jarmuż, przykryj plastrami sera Hochland Gouda. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry, używając obieraczki. Rozłóż niedbale na wierzchu pizzy. Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 7-10 minut. Brzegi pizzy powinny się zarumienić.

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy