ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Trudny
Obiad
Kolacja
Na ciepło
Wegetariański
Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany lub zimnej wody
Sos serowy:
3 łyżki stołowe jogurtu greckiego
4 trójkąciki serka kremowego Hochland
Sól, pieprz
Farsz:
200 g odmrożonego szpinaku
2 jaja
2 trójkąciki serka kremowego Hochland
1 opakowanie sera żółtego Maasdamer Hochland
3 średniej wielkości ząbki czosnku
Sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto ugnieć. Zrób to dość szybko, póki masło jest jeszcze zimne. Tak przygotowanym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
W międzyczasie przygotuj sos i farsz. Podgrzej lekko jogurt grecki z dodatkiem serków kremowych Hochland, soli i pieprzu. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Szpinak podgrzej w rondlu z grubym dnem i dodaj do niego ser kremowy Hochland oraz przyprawy do smaku.
Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj jajka i świeżo wyciśnięty przez praskę czosnek.
Na kruchy spód nałóż po 1 łyżce sosu serowego, następnie na to 2 łyżki farszu szpinakowego, a na sam wierzch 2 plasterki sera żółtego Maasdamer Hochland. Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się zarumieni. Gotowe!
smacznego