ładowanie...

Wytrawne babeczki serowe na kruchym spodzie

Wytrawne babeczki serowe na kruchym spodzie

Wytrawne babeczki serowe na kruchym spodzie

Trudny

Obiad
Kolacja

Na ciepło

Wegetariański

SKŁADNIKI

Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany lub zimnej wody

 

Sos serowy:
3 łyżki stołowe jogurtu greckiego
4 trójkąciki serka kremowego Hochland
Sól, pieprz

 

 

Farsz:
200 g odmrożonego szpinaku
2 jaja
2 trójkąciki serka kremowego Hochland
1 opakowanie sera żółtego Maasdamer Hochland
3 średniej wielkości ząbki czosnku
Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na ciasto ugnieć. Zrób to dość szybko, póki masło jest jeszcze zimne. Tak przygotowanym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.

W międzyczasie przygotuj sos i farsz. Podgrzej lekko jogurt grecki z dodatkiem serków kremowych Hochland, soli i pieprzu. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Szpinak podgrzej w rondlu z grubym dnem i dodaj do niego ser kremowy Hochland oraz przyprawy do smaku.

Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj jajka i świeżo wyciśnięty przez praskę czosnek.

Na kruchy spód nałóż po 1 łyżce sosu serowego, następnie na to 2 łyżki farszu szpinakowego, a na sam wierzch 2 plasterki sera żółtego Maasdamer Hochland. Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się zarumieni. Gotowe!

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy