ładowanie...

Zapiekane bataty

Zapiekane bataty

Zapiekane bataty

Średni

Śniadanie
Kolacja

Na ciepło

Wegetariański

SKŁADNIKI

2 spore podłużne bataty
300 g ugotowanej ciecierzycy
4 plastry sera Hochland Burger&Toast
100 g jarmużu
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
Szczypta soli
Szczypiorek do podania

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Bataty umyj i pokrój na pół. Ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek, posól do smaku i piecz około 40 minut.

Jarmuż porwij na mniejsze części, paprykę pokrój w kostkę i razem z ciecierzycą obtocz w przyprawach i pozostałej oliwie. Wyjmij bataty, każdą połówkę lekko spłaszcz i ułóż na nich po plastrze sera Burger&Toast.

Połóż je na połowie blaszki, a na drugiej rozsyp ciecierzycę z jarmużem i papryką. Piecz 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Bataty podawaj z serem posypane ciecierzycą z jarmużem oraz papryką. Opcjonalnie możesz posypać szczypiorkiem.

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy