ładowanie...
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Pliki cookies
Średni
Obiad
Kolacja
Na ciepło
Niewegetariański
1 opakowanie sera Hochland Gouda Wędzona
3 duże ziemniaki
3 plastry wędzonego boczku
Garść pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Ziemniaki czyścimy, szorujemy, gotujemy na półmiękko. Kiedy już ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążamy środek.
Boczek podsmażamy na patelni.
Masę wkładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, ser i odrobinę gęstej śmietany oraz posiekaną pietruszkę. Farszem wypełniamy wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu polecamy oprószyć startym serem i boczkiem pokrojonym w paski.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni w piekarniku z termoobiegiem.
smacznego