ładowanie...

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Średni

Obiad
Kolacja

Na ciepło

Niewegetariański

SKŁADNIKI

1 opakowanie sera Hochland Gouda Wędzona
3 duże ziemniaki
3 plastry wędzonego boczku
Garść pietruszki

1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki czyścimy, szorujemy, gotujemy na półmiękko. Kiedy już ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążamy środek.

 

Boczek podsmażamy na patelni.

Masę wkładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, ser i odrobinę gęstej śmietany oraz posiekaną pietruszkę. Farszem wypełniamy wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu polecamy oprószyć startym serem i boczkiem pokrojonym w paski.

 

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni w piekarniku z termoobiegiem.

smacznego

wypróbuj inny przepis z tym serem wszystkie przepisy